Aktuelt fra landbruk og utmark

Erstatning ved avlingssvikt

AVLINGSSKADE?

Det har vært en tørr vår og forsommer, og sjøl om noe fortsatt kan rette seg så ligger det an til reduserte avlinger. Da er det viktig å huske på at det kan gis erstatning til jord- og hagebruksforetak med avlingssvikt som skyldes klimatiske forhold som det ikke er mulig å sikre seg mot. Det er først ved avling under 70 % av normalen at den offentlige ordningen vil gjelde. Det er som hovedregel bare mengdetap som kan erstattes. Vekstgruppene er delt inn i korn, grovfôr, frukt, bær, potet og grønnsaker.  Avlingsskade beregnes pr vekstgruppe. Beregnet erstatning under kr 5 000,- utbetales ikke.

Minner om at Sigdal kommune har innført ekstraordinær båndtvang

Sigdal kommune innførte ekstraordinær båndtvang 24. januar 2018;

Med hjemmel i Lov om hundehold, § 6 f), har Sigdal kommune vedtatt forskrift om ekstraordinær båndtvang med øyeblikkelig virkning.

Forholdsvis store mengder med løs snø skaper vanskelig leveforhold for viltet i hele kommunen. I tillegg vil mildværsperioder og nedbør i form av regn resultere i skarelag i snøen når temperaturen synker igjen. Dette vanskeliggjør også framkommeligheten for hjorteviltet. Snøforholdene har spesielt redusert rådyras muligheter for å bevege seg og finne lettfordøyelig og næringsrik vinterføde. Hunder som løper løse kan føre til at de blir jaget i hjel, eller forbrenner livsnødvendig energi. For å beskytte viltet har vi innført ekstraordinær båndtvang i Sigdal kommune med øyeblikkelig virkning gjennom fastsettelse av egen forskrift hjemlet i Lov om hundehold.

Eiendomsskatten gir tilskudd til fjellet og primærnæringa

Kommunestyret vedtok 29.juni retningslinjene for «Tilskudd til primærnæringa» og «Fond til turist- og friluftformål» i Sigdal kommune.

Bilde av elevene ved Eggedal skole etter seieren på skoleskogdagen 2017

Eggedal skole stakk av med seieren på årets skoleskogdag

Eggedal skole stakk av med seieren på årets skoleskogdag fredag 9. juni. De fikk dermed pokalen til odel og eie.
Vi gratulerer!

SMIL-midler. Søknadsfrist 1. mai.

Ordninga gjelder som tidligere hydrotekniske anlegg, rydding og inngjerding av beiter, restaurering av verneverdige bygninger osv. Tiltak som øker matproduksjonen vil bli prioritert.

Produksjonstilskudd i jordbruket og tilskudd til avløsning ved ferie og fritid

I forbindelse med kommende søknadsomgang for produksjonstilskudd i jordbruket og tilskudd til avløsning og tilskudd til avløsning ved ferie med søknadsfrist 20. januar 2017.

Bålforbud i perioden 15. april - 15. september

Fra 1. januar i år gjelder endrede regler for bålbrenning. Mellom 15. april og 15. september er det forbudt å gjøre opp ild nær skog og i all utmark uten tillatelse fra kommunen.

Søknadsfrist for spesielle miljøtiltak i jordbruket (SMIL)

Vi minner om søknadsfristen til SMIL-midlene. Dette gjelder nå bare de som søker produksjonstilskudd.  Søknadsfristen er 1. mai.

Kulturlandskap og næringsutvikling - møte i Eggedal onsdag 30. mars

Onsdag 30. mars kl 19.00 på Borgerstua i Eggedal blir det møte med tema «Kulturlandskap og næringsutvikling». Vi ønsker å sette litt ekstra fokus på kulturlandskapet i kjørkebygda i Eggedal. Vi har fått Magne Løiten til å vise gamle og nye bilder fra kulturlandskapet i Sigdal. I tillegg kommer Arne Smøttebråten fra turistbygda Hemsedal, som skal snakke om hvorfor han satser på husdyr, og hvordan han tjener sine penger i ei bygd der turismen står sterkt.

Økologisk spesialkorn tildelt Bygdeutviklingsprisen

Innovasjon Norge avd. Buskerud delte tirdag 17. november ut Bygdeutviklingsprisen 2015 til Økologisk Spesialkorn ved Anders Næss for sin innsats innen bevaring av gamle kornsorter. Vinneren har utviklet en solid bedrift som kombinerer fokus på levende jordsmonn og økologisk produksjon med markedssortering og kommunalisering av økologisk mel.