Kan du ha brunskogsnelger på eiendommen din?

Bestanden av brunskogsnegl i Prestfossområdet sprer seg, og blir stadig funnet på nye steder.
Mange tror de ikke har brunsnegler fordi de ikke ser dem på dagtid. Om de finnes i nabolaget, kan du gå ut fra at de også finnes hos deg. Let om kvelden fra solnedgang like før duggen legger seg, om natten, tidlig morgen og når det er fuktig/etter regn. Sneglene liker å oppholde seg på skyggefulle og fuktige steder. Der sneglene gjemmer seg om dagen, kommer de fram om kvelden. De gjemmer seg gjerne i grøftekanter så ta en ekstra kikk ut i kantene om du går tur om kvelden.

Har du 10 brunsnegler i hagen din i år, kan du ha opp til 4000 der om ett år. Hver snegle kan legge 400 egg i løpet av sesongen! Det er ubehagelig mye!

Har du brunsnegler, eller finner de utover sesongen, send melding til Hagelaget i Sigdal og Eggedal på deres Facebookside, for å få en oversikt over omfanget!

Brunskogneglen kan gjøre stor skade på diverse planter og avlinger, og være bærer av sykdomsfremkallende bakterier (bla Listeria monocytogenes).

Fjern sneglenes skjulesteder ved holde hagen ryddig, klippe plenen ofte, luking samt tetting av hull i grunnen. Unngå åpne komposthauger/gras/hageavfall i hauger, da dette er mat, ly og yngleplass for sneglene.

Anbefalte avlivingsmetoder er klipping, eller fryse ned eller samle og helle kokende vann over dem. Nemaslug og ferromonpreparater er godkjente for bruk mot snegler, de legges i nærheten av der sneglene gjemmer seg, og er ikke farlig for andre.

 

Hagelaget i Sigdal og Eggedal
v/Solveig Kvisle og Gøril Rivrud